Zoek
Sluit dit zoekvak.

Overdrukinstallatie

Overdrukinstallaties zijn bedoeld om een ruimte, bijvoorbeeld een trappenhuis, gedurende een brandsituatie rookvrij te houden. Bij gebouwen boven een bepaalde hoogte (20 meter) moeten de trappenhuizen worden voorzien van een rooksluis. Een dergelijke rooksluis moet voorkomen dat rook gemakkelijk het trappenhuis in kan komen. Als gelijkwaardige oplossing voor een rooksluis, kunnen de trappenhuizen worden voorzien van een overdrukinstallatie.

Werking van een overdrukinstallatie

Deze installatie brengt het trappenhuis in geval van een brandmelding op overdruk.Hierdoor kan er bij het openen van een deur naar het trappenhuis geen rook in het trappenhuis komen. In deze gevallen zorgt de brandmeldinstallatie voor de aansturing van de overdrukinstallatie. Een belangrijk aspect bij deze installaties is de grenswaarde van de overdruk. Deze waarde mag beslist niet te hoog zijn. Daardoor kan namelijk een dusdanig drukverschil optreden dat de deuren tussen de overdrukruimte en de overige ruimten niet meer te openen zijn. Dit kan het vluchten bij trappenhuizen nagenoeg onmogelijk maken. 

Deuren van trappenhuizen waarin een overdrukinstallatie is aangebracht, dienen om deze reden te zijn voorzien van aanduidingen met daarop de informatie dat hard tegen de deur dient te worden gedrukt bij een werkende verdrukinstallatie.

Disclaimer:
Dit artikel is geschreven ten tijden van het Bouwbesluit 2012. Dit artikel moet nog aangepast worden aan het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving 

Heb je nog VRAGEN?

ADRES

OPENINGSTIJDEN

Zoek
Sluit dit zoekvak.