Zoek
Sluit dit zoekvak.

Geluidsniveau

De NEN 2575 stelt prestatie eisen aan het te halen geluidsniveau van ontruimingssignalen. Zo moet het minimale vereiste geluidsniveau van het gesproken bericht, 60 dB(A) bedragen. Voor slaapgebieden geldt zelfs een minimum van 70 dB(A) ter plaatse van het hoofdeind.
Voor toonsignalen geldt een prestatie eis die 5 dB(A) hoger is dan het bovengenoemde voor gesproken berichten. Het geluidsniveau van een toonsignaal moet daarbij nog eens minimaal 6 dB(A) boven het gemiddelde omgevingsgeluid uitkomen, met een minimum van 65 dB(A).

Het maximaal toelaatbare geluidsniveau is 105 dB(A). Voor slaapgebieden geldt een maximum van 85 dB(A).Op het moment dat het gemiddelde omgevingsgeluid boven de 80 dB(A) uitkomt, zouden mensen in dat gebied persoonlijke gehoorbescherming moeten dragen. Vaak worden dan optische signalen in de vorm van flitslichten toegepast.

Boven een omgevingsgeluid van meer dan 99dB(A), worden geen akoestische signaalgevers meer toegepast daar deze niet meer hoorbaar en dus overbodig zijn.

Disclaimer:
Dit artikel is geschreven ten tijden van het Bouwbesluit 2012. Dit artikel moet nog aangepast worden aan het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving 

Heb je nog VRAGEN?

ADRES

OPENINGSTIJDEN

Zoek
Sluit dit zoekvak.