Zoek
Sluit dit zoekvak.

NEN 6068

De NEN 6068 geeft de bepalingsmethode om de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO) tussen ruimten te bepalen, de NEN 6069 geeft een methode en een hierbij horende klassering van de brandwerendheid van bouwdelen en bouwproducten.

WBDBO is een belangrijke afkorting binnen de bouwkundige brandveiligheid en staat voor ‘Weerstand tegen Branddoorslag en Brandoverslag’. Het Bouwbesluit 2012 verstaat (evenals de NEN 6068) onder WBDBO: kortste tijd die een brand nodig heeft om zich uit te breiden van een ruimte naar een andere ruimte. Het betreft hiermee een trajectbepaling. Van belang hierbij zijn de termen branddoorslag en brandoverslag

NEN 6068 wordt rechtstreeks aangestuurd vanuit het Bouwbesluit 2012, de Regeling Bouwbesluit geeft aan dat de NEN 6068:2016+C1:2016 vigerend is. Deze dient te worden gevolgd bij het berekenen van de WBDBO. Brandoverslag betekent de uitbreiding van brand via de buitenlucht, terwijl met branddoorslag de branduitbreiding door een constructieonderdeel heen wordt bedoeld.
 

Brandoverslagberekeningen conform NEN 6068

Belangrijk hierbij is dat met de berekening conform NEN 6068 wordt gerekend met een ‘zekere’ vuurbelasting in kg. vurenhoutequivalent/m2, die gelijk is aan de WBDBO-eis in minuten. Uitgangspunt is dat gevel en dak intact zijn (en niet zijn bezweken). Brandoverslag wordt conform NEN 6068 geacht op te treden als de warmtestralingsflux op de gevelopening, gelegen in de doelgevel (de straling-ontvangende gevel), groter is dan 15 kW/m2.

Disclaimer:
Dit artikel is geschreven ten tijden van het Bouwbesluit 2012. Dit artikel moet nog aangepast worden aan het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving 

Heb je nog VRAGEN?

ADRES

OPENINGSTIJDEN

Zoek
Sluit dit zoekvak.