Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lijndetectie

Lijndetectie bestaat uit een kabel of leiding die in de ruimte is aangebracht en temperatuurstijging waarneemt. Deze toepassing kom je veel tegen in situaties zoals de bewaking van kabeltracés, transportbanden, silo’s, parkeergarages en opslagtanks binnen de petrochemische industrie.
 

Lijndetectie kent verschillende werkingsprincipes:

  • pneumatisch;
  • elektrisch;
  • optisch.


Bij pneumatische lijndetectie wordt gebruik gemaakt van een kunststofleiding die onder een druk van zeven bar wordt gehouden. Door verwarming van de kunststofleiding zal deze week worden en zal de druk in de leiding verminderen. De drukvermindering wordt met behulp van een elektrisch meetcircuit gemeld.

Bij elektrische lijndetectie zijn er verschillende methodes:

  • De lijndetectie bestaat uit een kabel, met daarin één of meerdere geleiders, waarvan de weerstand wordt gemeten. Door verwarming van de kabel, zal de weerstand van de geleiders veranderen. Deze verandering wordt door middel van een elektrisch meetcircuit gemeld.
  • De lijndetectie bestaat uit een kabel, waarbij continue de weerstand van het isolatiemateriaal met een negatieve temperatuur coëfficiënt tussen twee geleiders wordt gemeten. Door verwarming van de kabel zal de weerstand van de geleiders veranderen. Deze verandering wordt gemeld.


De laatste ontwikkelingen bij lijndetectie zijn kabels met daarin temperatuurgevoelige weerstanden. Door middel van dit werkingsprincipe is het ook mogelijk een nauwkeurige locatie van de brand aan te geven.

Disclaimer:
Dit artikel is geschreven ten tijden van het Bouwbesluit 2012. Dit artikel moet nog aangepast worden aan het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving 

Heb je nog VRAGEN?

ADRES

OPENINGSTIJDEN

Zoek
Sluit dit zoekvak.