Zoek
Sluit dit zoekvak.

Brandbeveiligingsverordening

In de Wet op de veiligheidsregio is middels artikel 3 lid 3 gesteld dat ‘bij of krachtens algemene maatregel van bestuur regels worden gegeven over het brandveilig gebruik van voor mensen toegankelijke plaatsen, voor zover daarin niet bij of krachtens enige andere wet is voorzien, en worden regels gesteld over de basishulpverlening op die plaatsen’.

Belangrijk op te merken is dat de regelgeving omtrent ‘bouwwerken’ grotendeels is opgenomen in het Bouwbesluit. De regels voor ‘niet-bouwwerken’ zijn vanaf 1 januari 2018 omschreven in het Besluit Brandveilig Gebruik en Bedrijfshulpverlening Overige Plaatsen. Deze AMvB vindt zijn wettelijke grondslag hiermee in artikel 3 lid 3 Wet Veiligheidsregio’s.

In het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen wordt gesteld dat het verboden is om zonder, of in afwijking van, een gebruiksmelding, een inrichting in gebruik te hebben of te houden. Het betreft de volgende situaties:

  • Een verblijfsruimte waarin meer dan 150 personen tegelijk aanwezig zullen zijn.
  • Een verblijfsruimte waarin aan meer dan 10 personen bedrijfsmatig of in het kader van verzorging nachtverblijf zal worden verschaft.
  • Een verblijfsruimte waarin aan meer dan 10 personen jonger dan twaalf jaar, of aan meer dan 10 lichamelijk of geestelijk gehandicapte personen dagverblijf zal worden verschaft.
     

De voorwaarden die worden gesteld aan de brandveiligheid komen grotendeels overeen met de voorwaarden van het Bouwbesluit 2012. Voor de indieningsvereisten van de benoemde gebruiksmelding wordt verwezen naar de het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen. Uit artikel 2.1 lid 3 volgt dat een gebruiksmelding niet is vereist indien de beoogde informatie reeds deel uitmaakt van de aanvraag om evenementenvergunning.

Als er geen meldingsplicht is kan het bevoegd gezag (veelal de gemeente) nadere voorwaarden kunnen stellen bij een evenementenvergunning, mits dit niet in strijd is met het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

Disclaimer:
Dit artikel is geschreven ten tijden van het Bouwbesluit 2012. Dit artikel moet nog aangepast worden aan het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving 

Heb je nog VRAGEN?

ADRES

OPENINGSTIJDEN

Zoek
Sluit dit zoekvak.