Zoek
Sluit dit zoekvak.

Beschermde vluchtroute

Een beschermde vluchtroute is een buiten een subbrandcompartiment gelegen gedeelte van een vluchtroute die uitsluitend voert door een verkeersruimte. Dit begrip wordt enkel aangestuurd vanuit het niveau nieuwbouw, zoals dit is verwoord in het Bouwbesluit 2012.

Dit betekent dat een beschermde vluchtroute wel in een brandcompartiment kan en mag liggen, maar niet in een subbrandcompartiment. Deze vluchtroute moet hiermee brandwerend worden gescheiden van de ruimten die wel in een subbrandcompartiment moeten liggen (20 minuten vlamdicht conform NEN 6069). Hierbij geldt dat deze vluchtroute enkel door verkeersruimten mag voeren zodat het risico van het ontstaan van brand op die vluchtroute beperkt is.

In de basis is de beschermde vluchtroute de vervanger van de voorheen geldende rookvrije vluchtroute, zoals het Bouwbesluit 2003 deze kende. Belangrijk is echter dat aan een beschermde vluchtroute zwaardere eisen worden gesteld. Daarbij geldt dat een beschermde vluchtroute in beginsel enkel is vereist, wanneer het subbrandcompartiment van waaruit de vluchtroute begint ‘slechts’ één vluchtroute (uitgang) heeft en het aansluitende terrein nog niet is bereikt.

Disclaimer:
Dit artikel is geschreven ten tijden van het Bouwbesluit 2012. Dit artikel moet nog aangepast worden aan het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving 

Heb je nog VRAGEN?

ADRES

OPENINGSTIJDEN

Zoek
Sluit dit zoekvak.