Ontruimingsplan

Vanuit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is bepaald dat, als er een brandmeldinstallatie is, er ook een ontruimingsplan (vaak onderdeel van een bedrijfsnoodplan) moet zijn. Zo’n ontruimingsplan moet inzicht geven in de eigenschappen van het bouwwerk en de rol van brandbeveiligingsinstallaties bij de alarmeringsprocedure. Op basis van het ontruimingsplan kunnen verdere afspraken worden gemaakt over de bij een ontruiming te nemen maatregelen. Doel is dat de gebruikers van het bouwwerk weten wat zij bij een brandmelding moeten doen, zodat de risico’s bij brand zoveel mogelijk worden beperkt. 

Ook dient rekening te worden gehouden met risico’s vanuit de arbeidsomstandighedenregelgeving. Het opstellen van een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) wordt veelal vereist vanuit artikel 5 Arbowet.  

Niet alle geconstateerde risico’s uit de Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) kunnen worden opgelost met preventieve maatregelen. Calamiteiten zijn immers niet altijd te voorkomen. De risico’s die na preventieve maatregelen nog overblijven, worden restrisico’s genoemd.  

Een ontruimingsplan kan overeenkomstig NEN 8112 worden opgesteld, dit is echter geen verplichting.  

Disclaimer:
Dit artikel is geschreven ten tijden van het Bouwbesluit 2012. Dit artikel moet nog aangepast worden aan het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving 

Heb je nog VRAGEN?

ADRES

OPENINGSTIJDEN

Zoeken
Sluit dit zoekvak.