Een tertiaire bluswatervoorziening is een voorziening van bluswater voor incidenten waarbij de brandweer gedurende langere tijd meer water nodig heeft dan de primaire en secundaire bluswatervoorziening kunnen bieden.
De tertiaire bluswatervoorziening kan ook dienen als vervanging voor de secundaire, wanneer deze niet aanwezig is.
De bluswatervoorziening kan binnen een uur worden opgebouwd en operationeel zijn. De brandweer beschikt over materieel en middelen (zoals bijvoorbeeld grootschalige watertransportsystemen) om de bluswatervoorziening in stand te houden, zodat continuïteit van blussing gegarandeerd is voor onbepaalde tijd.
De te onttrekken bluswatercapaciteit bedraagt minimaal 120 kubieke meter per uur, oftewel 2000 liter per minuut, en het bluswater is onbeperkt leverbaar.
Voor specifieke gevallen, waarin bijvoorbeeld een bestemmingswijziging heeft plaatsgevonden, zouden aanvullende voorzieningen nodig kunnen zijn op basis van de behoefte aan water. Met een risico beoordeling kan de benodigde repressieve inzet en daarmee de behoefte bepaald worden.
Uit een risicoanalyse kan naar voren komen dat een tertiaire bluswatervoorziening, in de vorm van een grootschalig watertransport, noodzakelijk is. Het uitgangspunt voor de capaciteit bedraagt: 120 m3/uur per tankautospuit/bluseenheid, 240 m3/uur per brandweerpeloton en 480 m3/uur per compagnie.