Brandweerbuis

Met een brandweerbuis of –kluis wordt eveneens de mogelijkheid geboden het betreffende perceel snel te kunnen binnentreden. Deze voorziening is in de muur gemetseld en is te openen met de generale hoofdsleutel van de plaatselijke brandweer. Het brandweersleuteldepot is speciaal ontwikkeld om de brandweer met één sleutel toegang te bieden tot het object en tegelijkertijd uit te sluiten dat onbevoegden daar misbruik van zouden kunnen maken. Het resultaat van deze gedachte is een brandweersleuteldepot met drie zekerheidsfasen.

De sleutel van het perceel bevindt zich in de brandweerbuis of –kluis waarmee de uiteindelijke binnentreding kan worden gerealiseerd. Bij brandmelding wordt de vlakke buitendeur van het brandweersleuteldepot vanuit de brandmeldcentrale ontgrendeld.

Zodra het buitenste deurtje ontgrendeld is, kan de tweede deur worden geopend met de generale hoofdsleutel van het betreffende brandweerkorps. Achter dit tweede deurtje zit de sleutel van het gebouw. Deze sleutel zit normaliter in een vergrendelde positie die, net als de buitendeur, opgeheven wordt door aansturing vanuit de brandmeldcentrale.

Na de actie wordt de sleutel terug gestoken en een kwartslag gedraaid. Wordt vergeten de bedrijfssleutel terug te steken, dan kan de buitendeur van het sleuteldepot niet meer worden afgesloten en blijft dit eventueel zichtbaar op een meldpost.

Als het terrein is voorzien van slagbomen of een hekwerk, is het noodzakelijk hier aandacht aan te besteden. Een sleutelbuis zou dan kunnen worden aangebracht op het hekwerk. De sleutel in de buis geeft toegang tot het terrein en tot het gebouw. Als de slagboom of het hekwerk elektrisch bedienbaar zijn, is het ook mogelijk om deze bij brand automatisch te laten openen door een signaal van de brandmeldinstallatie.

Disclaimer:
Dit artikel is geschreven ten tijden van het Bouwbesluit 2012. Dit artikel moet nog aangepast worden aan het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving 

Heb je nog VRAGEN?

ADRES

OPENINGSTIJDEN

Zoeken
Sluit dit zoekvak.