Test uw kennis
Aankleding in een besloten ruimte mag bij brand geen druppelvorming geven boven een:
A) functieruimte
B) technische ruimte
C) ruimten die door personen gebruikt kunnen worden
D) voor personen bestemde ruimte
Brandveiligheidseisen aan aankleding in besloten ruimten
In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zijn voorschriften opgenomen met betrekking tot de aankleding van besloten ruimten ter voorkoming van brandgevaar en ter bescherming van personen die zich in een gebouw bevinden.
Deze voorschriften zijn uitsluitend van toepassing op besloten ruimten, aangezien ervan wordt uitgegaan dat de brandveiligheidsrisico’s in niet-besloten ruimten, zoals binnenplaatsen, atria of tuinen, in beginsel beperkter zijn. Indien in een specifiek geval in een niet-besloten ruimte toch sprake is van een onaanvaardbaar brandveiligheidsrisico, kan handhavend worden opgetreden op grond van de specifieke zorgplicht.
Waarom is druppelvorming bij brand gevaarlijk?
In beginsel moet voorkomen worden dat onder een plafond aangebrachte aankleding bij brand losraakt, naar beneden valt of brandende druppels vormt. Een dergelijk gedrag kan leiden tot letsel bij aanwezige of vluchtende personen dan wel tot belemmering van een vluchtroute.
Wat bepaalt artikel 6.24 van het Bbl?
Artikel 6.24 lid 3 Bbl bepaalt daarom dat aankleding in een besloten ruimte bij brand geen druppelvorming mag veroorzaken boven een gedeelte van een vloer dat is bestemd voor gebruik door personen.
Volgens bijlage I van het Bbl betreft dit een vloer of ruimte waarvan het kenmerkende gebruik is verbonden aan de aanwezigheid van personen. Daarbij moet worden uitgegaan van de situatie dat zich bij normaal en regulier gebruik personen in de betreffende ruimte bevinden.
Geldt het verbod ook voor technische ruimten en functieruimten?
Een technische ruimte en functieruimte worden niet aangemerkt als een voor personen bestemde ruimte, aangezien het reguliere gebruik daarvan niet is gericht op het verblijf van personen.
Om die reden is het verbod op druppelvorming boven een voor personen bestemde vloer in beginsel niet van toepassing op de vloer van deze ruimten.
Antwoord op de vraag
Het juiste antwoord is dus: D) een voor personen bestemde ruimte ✅


