Tijdens onze werkzaamheden treffen we vaak brand- en/of rookwerende bouwkundige voorzieningen door brand- en/of rookscheidingen (deuren, beglazingen, doorvoeringen etc.), ook doorvoeringen die reeds zijn voorzien van een brand- en/of rookwerende afwerking. Bij de meeste brand- en/of rookwerende afwerkingen is het lastig, om visueel na te gaan, welke producten of materialen er gebruikt zijn voor de brand- en/of rookwerende afwerkingen van doorvoeringen, ook is het lastig te bepalen of de producten en materialen op de juiste wijze zijn aangebracht of toegepast. Is er bijvoorbeeld voldoende brandwerende pasta aangebracht op een buis of zit de vlinderklep daadwerkelijk in de brand- en/of rookscheiding?
Wanneer er werkzaamheden op het gebied van bouwkundige brand- en/of rookveiligheid hebben plaatsgevonden in een bouwwerk, is het te adviseren dat er een logboek opgesteld wordt. In dit logboek kunnen alle uitgevoerde brand- en/of rookwerende werkzaamheden worden vastgelegd. Door het vastleggen van de uitgevoerde werkzaamheden op het gebied van bouwkundige brandveiligheid, kan duidelijk en snel worden aangetoond welke werkzaamheden en voorzieningen op het gebied van de bouwkundige brandveiligheid zijn uitgevoerd binnen het bouwwerk. In dit logboek kan onder andere worden vastgelegd welke doorvoeringen door brand- en rookscheidingen op bepaalde wijze brandwerend zijn afgewerkt en welke producten of middelen hiervoor gebruikt zijn. Of welke type deuren zijn toegepast in een brand- en/of rookscheiding.
In deze kennispublicatie wordt nader toegelicht of een logboek voor bouwkundige brandveiligheid verplicht is en welke gegevens vastgelegd kunnen worden in een logboek voor voorzieningen op het gebied van brand- en rookwerende scheidingen.
Wettelijke grondslag
Er is geen artikel in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) welke een logboek voor brandwerende doorvoeringen verplicht stelt. Wel is er de verplichting tot het kunnen aantonen dat doorvoeringen door brand- en rookscheidingen, brand- en rookwerend afgewerkt zijn.
De regels die voorheen in het Bouwbesluit 2012 waren gesteld in de artikel 1.16, tweede lid (zorgplicht voor het controleren van doorvoeringen in brand- en/of rookscheidingen), zijn in het Bbl niet meer opgenomen. Die eisen vallen nu onder de werkingssfeer van artikel 6.4 Bbl. Een logboek is een manier om aantoonbaar te maken dat betreffende dit onderdeel wordt voldaan aan de voorschriften.
Ook in de Algemene Wet Bestuursrecht staat beschreven dat er een algemene informatie plicht geldt, waaronder een logboek kan vallen om aan te tonen dat brand- en rookscheidingen, brand en rookwerend afgewerkt zijn.
Wanneer een toezichthouder of handhaver van de brandweer of gemeente (bevoegd gezag) langskomt, kan deze vragen om een logboek met de afwerking van brand- en/of rookwerende bouwkundige voorzieningen, zoals deuren en doorvoeringen in brandwerende scheidingen. Dit kan door de eigenaar of gebruiker aangeleverd worden, zodat deze toezichthouder of handhaver direct een overzicht heeft waar de brandscheidingen zich bevinden en waar de doorvoeringen zich bevinden. Ook is het van belang dat inzichtelijk is gemaakt met welke producten de doorvoeringen zijn afgewerkt.
Waaruit bestaat een goed logboek brand- en/of rookwerende bouwkundige voorzieningen
In een volledig logboek liggen de brand- en/of rookwerende bouwkundige voorzieningen vast, welke afwerkingen bij brand- en rookscheidingen op welke wijze brand- en/of rookwerend afgewerkt zijn. Hierbij dient onzes inziens vermeld te zijn:
- Plattegrondtekeningen (van de werkelijke situatie), waar de brandscheidingen op aangegeven zijn, waar de doorvoering zich bevindt.
- De locatie waar de doorvoering zich bevindt.
- Wat voor doorvoering het betreft.
- De afmetingen van de doorvoering.
- Hoe de doorvoering is afgewerkt.
- Welke producten er gebruikt zijn voor de afwerking van de doorvoering.
- Foto’s voordat de doorvoering brandwerend is afgewerkt en foto’s van de doorvoering brandwerend afgewerkt.
- Foto’s van de geplaatste sticker bij de doorvoering.
Er dienen ook gegevens aangeleverd te worden over de gebruikte producten. Van alle gebruikte producten en/of oplossingen dienen de productspecificaties en een testrapport, de meeste recente versies, bijgevoegd te worden.
Manier van vastleggen in een logboek
Logboeken kunnen op verschillende manieren vastgelegd en verwerkt worden. De ene partij heeft een voorkeur voor een programma waarin de brandwerende werkzaamheden vastgelegd kunnen worden. Er zijn verschillende programma’s waarin dit vastgelegd kan worden, hierbij valt te denken aan Snagstream of Ed Controls. Ook zijn er partijen welke een eigen online omgeving hebben waarin zij de uitgevoerde brandwerende werkzaamheden vastleggen. Er zijn ook productleveranciers welke een eigen logboek aanbieden voor het vastleggen van de brandwerende werkzaamheden.
BVM Groep Nederland helpt u graag!
Brafon, onderdeel van BVM Groep Nederland, kan u ondersteunen bij het opstellen (of laten opstellen) van een logboek met hierin vastgelegd welke doorvoeringen brandwerend zijn afgewerkt. Zodat u voldoet aan uw ‘bewijsplicht’ wanneer het bevoegd gezag komt inspecteren of handhaven.
Wilt u zelf de basiskennis op het gebied van brandveiligheid leren, kijk dan eens bij de opleidingen van Obex. Door Obex, onderdeel van BVM Groep Nederland, worden veel verschillende opleiding op het gebied van brandveiligheid aangeboden, voor personen zonder voorkennis of als verdieping voor bepaalde richtingen in de bouwkundige, installatietechnische of organisatorische brandveiligheid.
Tyrza Plomp
Consultant Brandveiligheid
Bron:
Besluit bouwwerken leefomgeving. (2024, 25 april). Geraadpleegd van https://www.briswarenhuis.nl/docs/wet/bbl/hfd7/afd7.1/par7.1.2/art7.8